Over onze stoffen

Gepubliceerd op 23 september 2020 om 09:35

Sientje Sewing Set maakt uitsluitend gebruik van stoffen die bestaan uit 100% katoen (los van enkele uitzonderingen). 

Katoen groeit uit de zaden van de katoenplant en is een eencellige, zachte en dus natuurlijke vezel. Deze draden worden gesponnen tot wat ze noemen katoen. Katoen is erg sterk, slijt niet snel en is makkelijk wasbaar. De stof ademt en neemt goed vocht op, waardoor de stof nooit benauwd zal aanvoelen.

Het maken van katoen is een heel proces. Eerst worden de katoenzaden in omgeploegde aarde gestopt. Deze zaden en later planten worden kunstmatig besproeid en bewerkt met onkruidbestrijdingsmiddelen. Na ongeveer 8 weken bloeien de vruchtschalen van de plant open en komen er witte proppen uit, katoen! Op dat moment kan de oogst beginnen met behulp van een plukmachine. Hierna wordt alles tot een grote bal geperst en worden de kleine haren met een kam verwijderd. Deze grote katoenbalen worden gereinigd, geselecteerd, geclusterd en vervolgens in een spinmachine tot garen gemaakt worden. Dit houdt in dat twee of meer draden om elkaar heen worden gewikkeld tot een sterker geheel. Deze draden worden tot stof gewoven en als laatste geverfd en afgewerkt. 

 

Het grootste deel van het katoen komt uit China, maar liefst 25,5 miljoen balen per jaar. Ook komt er veel katoen uit de VS, India en binnen Europa is Griekenland de grootste producent. Eigenlijk wordt over de hele wereld katoen geproduceerd, maar per land is de kwaliteit anders door de verschillende machines en mogelijkheden binnen het maakproces. 

 

Kort samengevat is het maken van katoen een lang en intensief proces, maar dan heb je ook wat! Door alle goede eigenschappen is katoen super duurzaam en ideaal om te gebruiken voor jouw unieke, zelfgemaakte outfit!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb