Mondkapje

Gepubliceerd op 4 september 2020 om 13:34

Een mondkapje dragen is niet ideaal, dus kan je er maar beter het beste van maken. Ik doe dat door een zelfgemaakte te dragen in mijn favoriete print, want wat is er nou leuker dan dat?! Je kan een mondkapje gemakkelijk maken van oude lapjes stof of van de overgebleven restjes van je sewing set. Zo matcht hij ook nog eens met je outfit! WIN WIN WIN!

 

BENODIGDHEDEN

- stof (katoen)

- schaar

- naald en draad

- elastiek

- ijzerdraad (optioneel)

 

1. Knip het patroon 4x uit de stof. 2x normaal en 2x in spiegelbeeld, zoals je hierboven ziet. Dit kan je in zoveel verschillende stoffen doen als je zelf leuk vind. Ik kies voor 2 verschillende stoffen, zodat de binnen en buitenkant verschillend zijn en je het mondkapje aan allebei de kanten kan dragen. 

2. Naai de binnen en buitenkant met de goede kant van de stof op elkaar op de ronding dicht,  zoals je hieronder ziet. 

3. Strijk de naad plat en stik hieroverheen om ervoor te zorgen dat het mondkapje bij je neus en mond mooi plat blijft en de naad niet gaat verschuiven. 

4. Leg de 2 delen met de goede kant van de stof op elkaar en naai de bovenkant (ronding) dicht. 

5. Als je wil kan je ijzerdraad toevoegen aan je mondkapje, zodat hij helemaal mooi om je neus heen te vormen is. Mocht je dit niet nodig vinden, kun je direct doorgaan naar stap 9.  Mocht je dit wel willen, keer dan het mondkapje om met de naad van de bovenkant naar binnen en stik hier overheen.  Hiermee maak je een dun tunneltje. Naai een kant van het tunneltje dicht aan het uiteinde en laat een kant open. 

6. Knip een stukje ijzerdraad af. Dit kan je precies op de juiste lengte doen en de uiteinden eventueel wat vijlen. Aan te raden is om de uiteinden iets langer te maken en om te vouwen, zodat hij niet door de stof kan prikken. 

7. Duw het ijzerdraadje van binnenuit door de tunnel die je hebt gemaakt. Hieronder zie je dat ik hem tussen de 2 naad-delen doe, om ervoor te zorgen dat er evenveel stof aan de ene kant van het ijzerdraad als aan de andere kant zit. 

8. Wanneer het ijzerdraadje helemaal in het mondkapje is verdwenen, kun je het andere uiteinde van de tunnel ook dichtmaken en zit het ijzerdraadje vast. 

9. Keer het mondkapje weer binnenstebuiten en naai de overgebleven zomen dicht. Laat een klein deel aan de zijkant open, zodat je hem na het vaststikken hierdoorheen weer binnenstebuiten kan keren. 

10. Als je het mondkapje binnenstebuiten hebt gekeerd, kun je de zijkanten naar een kant omvouwen en samen met de randen vast stikken. Dit vormt een tunnel voor het elastiek. 

11.  Meet rond je oren hoeveel elastiek je ongeveer nodig hebt. Je kan altijd beter te veel dan te weinig nemen. Knip dit af en speld een veiligheidsspeld aan een van de uiteinden. Hiermee kan je het elastiek door de tunnels duwen en vastknopen op de gewenste lengte. Het knoopje kan je in de tunnel verstoppen. 

12. En dan is je zelfgemaakte mondkapje af!

Reactie plaatsen

Reacties

India
4 jaar geleden

Super chill patroon!